Orko: Sukunimi-info

Orko

Tietoja sukunimestä Orko

Orko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Orkojen lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 38

v. 2018 39

v. 2020 40

v. 2022 42

v. 2023 42

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Orko on sijalla 12 939. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Orko ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Orko on lyhyt nimi.

Orko on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Orko on suojattu 1935 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Kuolleet
1955–1968

Vuosina 1955–1968 kuolleet Orkot asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on viiden Orkon kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Orkoa. Kuolleet kuuluivat punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Orkoa. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1934
Yritykset
perust. 1973–2021

Sana Orko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Orko

Orko (paikannimi)Katuosoitteissa

Orko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 13 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Orko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Orko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Orko, Orkonkatu, Orkontie, Orkotie, Orkovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Orko

Orko on myös miehen etunimi. Vuonna 2023 Orko oli yhtenä etunimenä 9 miehellä. Samaan aikaan Orko oli 42 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Orkot ulkomailla

Puolassa Orko oli 6 ihmisen sukunimi vuonna 2023.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Орко tarkoittaa nimeä Orko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Orgå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Orko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Orko

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Orko, Finland.

©Tuomas Salste