Osmo: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Osmo

Osmo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Osmojen lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 45

v. 2016 44

v. 2017 44

v. 2018 44

v. 2019 44

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Osmo on sijalla 12 449. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Verrattuna muihin sukunimiin Osmo on lyhyt nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1899

Osmoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 5 Osmon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Osmo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 5.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1899–1942
Yritykset
perust. –2017

Sana Osmo tai Osmon esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Osmo

Osmo (paikannimi)Katuosoitteissa

Osmo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Osmo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Osmo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Osmogränd, Osmonkatu, Osmonkuja, Osmonpolku, Osmonraitti, Osmontie, Osmosgränden, Osmostigen, Osmovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Osmo

Osmo on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Osmo oli yhtenä etunimenä 6 937 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 410:s mies oli etunimeltään Osmo. Juuri etunimenä Osmo onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 44 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (5 423 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (1 514).

Osmot ulkomailla

Norjassa Osmo oli 108 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 20 henkeä, joiden sukunimi oli OSMO.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Осмо tarkoittaa nimeä Osmo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Osma Osmo.

Samankaltaisia nimiä kuin Osmo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Osmo, Finland.

©Tuomas Salste