Otava: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Otava

Otava on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Otavien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 136 max

v. 1985 113

v. 2014 120

v. 2015 120

v. 2016 119

v. 2017 120

v. 2018 119

v. 2019 118

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Otava on sijalla 5 880.

Sanan otava merkitys on 'tähtikuvio, lohiverkko'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Otava on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Otava on suojattu 1920 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1921

Otavia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 12 Otavan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Otava, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 6.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1890–1944
Yritykset
perust. –2017

Sana Otava tai Otavan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Otava

Otava (paikannimi)Katuosoitteissa

Otava on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 12 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; pelto/niitty; rautatieliikennepaikka; talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Otava jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Otava esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Otavanaukio, Otavankaari, Otavankatu, Otavankuja, Otavanpolku, Otavanraitti, Otavantie, Otavatie, Otavavägen, Pohjoinen Otavankatu, Vanha Otavantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Otava

Otava on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Otava oli yhtenä etunimenä 728 suomalaisella (713 miestä, 15 naista), mikä tarkoittaa, että noin joka 3 900:s mies oli etunimeltään Otava. Juuri etunimenä Otava onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 118 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Otavat ulkomailla

Tšekissä Otava oli 281 ihmisen sukunimi vuonna 2017. Nimi on Tšekissä lähinnä miesten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Отава tarkoittaa nimeä Otava. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Otafwa on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Otava olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Otava on myös tavallinen lehmien nimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Otava

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Otava, Finland.

©Tuomas Salste