Paavolainen: Sukunimi-info

Paavolainen

Tietoja sukunimestä Paavolainen

Paavolainen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Paavolaisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 261 max

v. 1985 264

v. 2014 310

v. 2016 309

v. 2018 307

v. 2020 300

v. 2022 297

v. 2023 290

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Paavolainen on sijalla 2 737. Sijoitus listalla on hiukan parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 798.

Verrattuna muihin sukunimiin Paavolainen on melko pitkä nimi.

Paavolainen on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Paavolainen on suojattu 1967 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886–1918

Paavolaisia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 30 Paavolaisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Paavolaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kivennapa (7 henkeä), Viipuri (4), Helsinki (3) sekä Pälkäne (3).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Paavolainen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 13.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1969 kuolleilla

Kuolleet
1955–1969

Vuosina 1955–1969 kuolleet Paavolaiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 43 Paavolaisen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Paavolaisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (11 vainajaa), Pälkäne (8) sekä Hauho (3). Valtaosa asui kuollessaan Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Paavolaista. Kuolleet kuuluivat punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kuusi Paavolaista. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1940
Yritykset
perust. –2021

Sana Paavolainen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Paavolainen

Paavolainen
(paikannimi)
Paavolainen Karjalassa
(karttanimi)

Paavolainen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Nyky-Suomen lisäksi Paavolainen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Paavolainen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Paavolainen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Olavi Paavolaisen tie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Paavolaiset ulkomailla

Ruotsissa Paavolainen oli 6 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пааволайнен tarkoittaa nimeä Paavolainen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Pāvolainens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pafwolain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Paavolainen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Paavo Paavolainen.

Samankaltaisia nimiä kuin Paavolainen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Paavolainen, Finland.

©Tuomas Salste