Päivärinta: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Päivärinta

Päivärinta on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 3 700:s suomalainen on Päivärinta.

Päivärintojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 205 max

v. 1985 1 249

v. 2014 1 469

v. 2015 1 483

v. 2016 1 495

v. 2017 1 497

v. 2018 1 488

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Päivärinta on noin sijalla 600.

Päivärinta on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Päivärinta on suojattu 1921 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Päivärinta on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Päivärinta on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Päivärinta ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 129 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Päivärintoja on 1 488.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1926

Päivärintoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 101 Päivärinnan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Päivärintojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Rautio (6 henkeä), Virrat (5) sekä Hollola (4).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Päivärinta, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 55.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1922–1942
Yritykset
perust. 1949–2015

Sana Päivärinta tai Päivärinnan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Päivärinta

Päivärinta (paikannimi)Päivärinta (karttanimi)

Päivärinta on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 338 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde, metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Päivärinta esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 35 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Päivärinta jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Päivärinta esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Päivärinnankatu, Päivärinnankuja, Päivärinnantie, Päivärinta, Päivärintagatan. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Päivärinnat ulkomailla

Ruotsissa Päivärinta oli 69 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пяйвяринта ("Pjaivjarinta") tarkoittaa nimeä Päivärinta. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Päifwerinda on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Päivärinta olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Paivarinta tai Paeivaerinta, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Päivi Päivärinta tai Päivö Päivärinta.

Samankaltaisia nimiä kuin Päivärinta

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Päivärinta, Finland.

©Tuomas Salste