Päiviö: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Päiviö

Päiviö on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Päiviöiden määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 265 max

v. 1985 250

v. 2014 238

v. 2015 230

v. 2016 228

v. 2017 227

v. 2018 224

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Päiviö on noin sijalla 3 500.

Päiviö on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Päiviö on suojattu 1920 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1926

Päiviöitä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 24 Päiviön asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Päiviöiden yleisin asuinpaikka oli Helsinki (5 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Päiviö, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 17.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1938
Yritykset
perust. –2006

Sana Päiviö tai Päiviön esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Päiviö

Päiviö (paikannimi)Katuosoitteissa

Päiviö on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 7 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Päiviö jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Päiviö esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Päiviönkatu, Päiviöntie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Päiviö

Päiviö on myös miehen etunimi. Vuonna 2018 Päiviö oli yhtenä etunimenä 2 997 suomalaisella (2 987 miestä, 10 naista), mikä tarkoittaa, että noin joka 900:s mies oli etunimeltään Päiviö. Juuri etunimenä Päiviö onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 224 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Päiviöt ulkomailla

Ruotsissa Päiviö oli 47 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Norjassa Pæiviø oli 9 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

224479
Päiviöt Pohjolassa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пяйвиё ("Pjaivijo") tarkoittaa nimeä Päiviö. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Päifwiö on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Päiviö olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Paivio tai Paeivioe, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Päivi Päiviö tai Päivö Päiviö.

Samankaltaisia nimiä kuin Päiviö

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Päiviö, Finland.

©Tuomas Salste