Pakari: Sukunimi-info

Pakari

Tietoja sukunimestä Pakari

Pakari on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Pakarien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 69 max

v. 1985 59

v. 2015 43

v. 2018 43

v. 2020 41

v. 2022 39

v. 2023 39

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pakari on sijalla 13 676. Sijoitus listalla on pudonnut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 7 950. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Pakari ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1893–1923

Pakareita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kuuden Pakarin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pakari, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Asuinpaikat 1957–1970 kuolleilla

Kuolleet
1957–1970

Vuosina 1957–1970 kuolleet Pakarit asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on yhdeksän Pakarin kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Pakaria. Kuolleet kuuluivat valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Pakari. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1936
Yritykset
perust. –2020

Sana Pakari esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pakari

Pakari (paikannimi)Katuosoitteissa

Pakari on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pakari jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Pakari esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pakarikatu, Pakarikuja, Pakarinkatu, Pakarinkuja, Pakarintie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Sanan ”pakari” merkitys on ’leipoja’. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Venäjäksi Пакари tarkoittaa nimeä Pakari. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pacarj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pakari olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Pakari

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pakari, Finland.

©Tuomas Salste