Palovaara: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Palovaara

Palovaara on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Palovaarojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 283 max

v. 1985 289

v. 2014 385

v. 2015 390

v. 2016 387

v. 2017 388

v. 2018 384

v. 2019 386

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Palovaara on sijalla 2 150.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Palovaara on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Palovaara on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Palovaara ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 29 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Palovaaroja on 386.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1924

Palovaaroja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 25 Palovaaran asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Palovaarojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kolari (8 henkeä), Ranua (4), Utajärvi (3), Kotka (3) sekä Karunki (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Palovaara, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 15.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1911–1924
Yritykset
perust. 1984–2007

Sana Palovaara esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Palovaara

Palovaara (paikannimi)Palovaara (karttanimi)

Palovaara on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 161 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Palovaara esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 6 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Palovaara jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Palovaara esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Palovaara, Palovaarankaarre, Palovaarantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Palovaarat ulkomailla

Ruotsissa Palovaara oli 185 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Паловаара tarkoittaa nimeä Palovaara. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Palovāra.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Palofwara on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Palovaara olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Paloma Palovaara.

Samankaltaisia nimiä kuin Palovaara

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Palovaara, Finland.

©Tuomas Salste