Pärkkä: Sukunimi-info

Pärkkä

Tietoja sukunimestä Pärkkä

Pärkkä on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Pärkkien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 96 max

v. 1985 100

v. 2014 146

v. 2016 147

v. 2018 150

v. 2020 153

v. 2022 156

v. 2023 156

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pärkkä on sijalla 4 678. Sijoitus listalla on parantunut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 6 263.

Pärkkä on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Pärkkä on suojattu 1935 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Kuolleet
1957–1969

Vuosina 1957–1969 kuolleet Pärkät asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kahdeksan Pärkän kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Pärkkä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Pärkkä

Pärkkä (paikannimi)Katuosoitteissa

Pärkkä on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pärkkä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Pärkkä esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pärkäntie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Pärkät ulkomailla

Ruotsissa Pärkkä oli 6 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Norjassa Pærkkæ oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Pärkät Pohjoismaissa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пярккя ("Pjarkkja") tarkoittaa nimeä Pärkkä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Perke.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Perkä on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pärkkä olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Parkka tai Paerkkae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pär Pärkkä.

Samankaltaisia nimiä kuin Pärkkä

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pärkkä, Finland.

©Tuomas Salste