Peltoniemi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Peltoniemi

Peltoniemi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 2 000:s suomalainen on nimeltään Peltoniemi.

Peltoniemien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 2 310 max

v. 1985 2 324

v. 1998 2 504

v. 2014 2 699

v. 2015 2 706

v. 2016 2 717

v. 2017 2 714

v. 2018 2 706

v. 2019 2 722

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Peltoniemi on sijalla 300.

Peltoniemi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Peltoniemi on suojattu 1933 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Peltoniemi on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Peltoniemi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Peltoniemi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 336 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Peltoniemiä on 2 722.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1930

Peltoniemiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 201 Peltoniemen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Peltoniemien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kemijärvi (13 henkeä), Ikaalisten maalaiskunta (9) sekä Haapavesi (8). Valtaosa asui Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Peltoniemi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 110.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1896–1943
Yritykset
perust. –2017

Sana Peltoniemi tai Peltoniemen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Peltoniemi

Peltoniemi (paikannimi)Peltoniemi (karttanimi)

Peltoniemi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 435 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; niemi; pelto/niitty; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Peltoniemi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Peltoniemi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Peltoniemi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Peltoniemenkatu, Peltoniemenkuja, Peltoniemenpolku, Peltoniemenraitti, Peltoniementie, Peltoniemi. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Peltoniemet ulkomailla

Ruotsissa Peltoniemi oli 81 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пельтониеми ("Peltonijemi") tarkoittaa nimeä Peltoniemi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Peldoniemj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Peltoniemi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pellervo Peltoniemi.

Samankaltaisia nimiä kuin Peltoniemi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Peltoniemi, Finland.

©Tuomas Salste