Pentikäinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Pentikäinen

Pentikäinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 4 900:s suomalainen on nimeltään Pentikäinen.

Pentikäisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 203 max

v. 1985 1 152

v. 2014 1 163

v. 2015 1 152

v. 2016 1 144

v. 2017 1 139

v. 2018 1 142

v. 2019 1 143

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pentikäinen on sijalla 777.

Verrattuna muihin sukunimiin Pentikäinen on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1929

Pentikäisiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 116 Pentikäisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Pentikäisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Nilsiä (12 henkeä), Kuolemajärvi (11) sekä Joutseno (11). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pentikäinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 65.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

1500-luku

Pentikäinen
1561–1570

Nimi Pentikäinen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen vuosina 1561–1570 oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1940
Yritykset
perust. –2016

Sana Pentikäinen tai Pentikäisen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pentikäinen

Pentikäinen (paikannimi)Pentikäinen (karttanimi)

Pentikäinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Nyky-Suomen lisäksi Pentikäinen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pentikäinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Pentikäinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pentikäisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Pentikäiset ulkomailla

Ruotsissa Pentikäinen oli 31 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пентикяйнен ("Pentikjainen") tarkoittaa nimeä Pentikäinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Pentikeinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pendikäin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pentikäinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Pentikainen tai Pentikaeinen, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pentti Pentikäinen tai Penni Pentikäinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Pentikäinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pentikäinen, Finland.

©Tuomas Salste