Pentti: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Pentti

Pentti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 7 000:s suomalainen on nimeltään Pentti.

Penttien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 790 max

v. 1985 799

v. 2014 834

v. 2015 830

v. 2016 823

v. 2017 817

v. 2018 818

v. 2019 821

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pentti on sijalla 1 069.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886-1927

Penttejä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 95 Pentin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Penttien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Johannes (15 henkeä), Luumäki (9) sekä Lohtaja (6). Valtaosa asui Länsi-Suomessa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pentti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 47.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1944
Yritykset
perust. –2016

Sana Pentti esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pentti

Pentti (paikannimi)Katuosoitteissa

Pentti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 35 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty; saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pentti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Pentti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pentinkatu, Pentinkuja, Pentinkulma, Pentinmaantie, Pentinpolku, Pentinraitti, Pentinrinne, Pentintie, Pentti, Pentti Haanpään tie, Pentti Hallen katu, Pentti Halttusen tie, Pentti Kaiteran katu, Pentti Lyytisen tie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Pentti

Pentti on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Pentti oli yhtenä etunimenä 28 228 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 100:s mies oli etunimeltään Pentti. Juuri etunimenä Pentti onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 821 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (21 435 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (6 793).

Pentit ulkomailla

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 8 henkeä, joiden sukunimi oli PENTTI.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пентти tarkoittaa nimeä Pentti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Penti.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pentj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pentti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Penni Pentti.

Samankaltaisia nimiä kuin Pentti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pentti, Finland.

©Tuomas Salste