Petäjäjärvi: Sukunimi-info

Petäjäjärvi

Tietoja sukunimestä Petäjäjärvi

Petäjäjärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Petäjäjärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 280 max

v. 1985 280

v. 2014 462

v. 2016 471

v. 2018 469

v. 2020 464

v. 2022 457

v. 2023 453

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Petäjäjärvi on sijalla 1 875. Sijoitus listalla on parantunut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 2 614.

Verrattuna muihin sukunimiin Petäjäjärvi on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Petäjäjärvi on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Petäjäjärvi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Petäjäjärvi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 144 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Petäjäjärviä on 453.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1900–1924

Petäjäjärviä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 13 Petäjäjärven asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Petäjäjärvi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Petäjäjärvet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 33 Petäjäjärven kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Petäjäjärveä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Petäjäjärvi

Petäjäjärvi
(paikannimi)
Petäjäjärvi Karjalassa
(karttanimi)

Petäjäjärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 30 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; suo; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Petäjäjärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 9 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Petäjäjärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Petäjäjärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Petäjäjärven itäpuolentie, Petäjäjärvenkuja, Petäjäjärventie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Petäjäjärvet ulkomailla

Ruotsissa Petäjäjärvi oli 20 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Петяяярви ("Petjajajarvi") tarkoittaa nimeä Petäjäjärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Petejejervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Petäiäierfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Petäjäjärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Petajajarvi tai Petaejaejaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pete Petäjäjärvi tai Petra Petäjäjärvi.

Samankaltaisia nimiä kuin Petäjäjärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Petäjäjärvi, Finland.

©Tuomas Salste