Petäjäniemi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Petäjäniemi

Petäjäniemi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Petäjäniemien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 217 max

v. 1985 181

v. 2014 207

v. 2015 208

v. 2016 211

v. 2017 216

v. 2018 217

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Petäjäniemi on noin sijalla 3 600.

Verrattuna muihin sukunimiin Petäjäniemi on melko pitkä nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1887-1925

Petäjäniemiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 30 Petäjäniemen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Petäjäniemien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kolari (9 henkeä), Tampere (3) sekä Kuru (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Petäjäniemi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 16.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Petäjäniemi

Petäjäniemi (paikannimi)Petäjäniemi (karttanimi)

Petäjäniemi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 142 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; niemi; saari; suo sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Petäjäniemi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 7 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Petäjäniemi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Petäjäniemi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Petäjäniemenkuja, Petäjäniementie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Petäjäniemet ulkomailla

Ruotsissa Petäjäniemi oli 22 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Петяяниеми ("Petjajanijemi") tarkoittaa nimeä Petäjäniemi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Petäiäniemj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Petäjäniemi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Petajaniemi tai Petaejaeniemi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pete Petäjäniemi tai Petra Petäjäniemi.

Samankaltaisia nimiä kuin Petäjäniemi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Petäjäniemi, Finland.

©Tuomas Salste