Pihlaja: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Pihlaja

Pihlaja on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 4 300:s suomalainen on Pihlaja.

Pihlajien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 233 max

v. 1985 1 209

v. 2014 1 291

v. 2015 1 291

v. 2016 1 290

v. 2017 1 282

v. 2018 1 278

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pihlaja on noin sijalla 700.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Pihlaja on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Pihlaja on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Pihlaja ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 160 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Pihlajia on 1 278.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1926

Pihlajia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 120 Pihlajan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Pihlajien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kauhajoki (9 henkeä), Helsinki (6) sekä Jalasjärvi (6). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pihlaja, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 73.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1912–1944
Yritykset
perust. –2014

Sana Pihlaja tai Pihlajan esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pihlaja

Pihlaja (paikannimi)Pihlaja (karttanimi)

Pihlaja on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 109 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Pihlaja esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pihlaja jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Pihlaja esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pihlajaharju, Pihlajakaari, Pihlajakaarre, Pihlajakatu, Pihlajakuja, Pihlajamaantie, Pihlajankaari, Pihlajankuja, Pihlajantie, Pihlajapiha, Pihlajapolku, Pihlajapuisto, Pihlajarinne, Pihlajatie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Pihlaja

Pihlaja on myös naisen etunimi. Vuonna 2018 Pihlaja oli yhtenä etunimenä 54 naisella. Sukunimenä Pihlaja on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 1 278 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten toisena tai kolmantena etunimenä (48 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (6).

Pihlajat ulkomailla

Ruotsissa Pihlaja oli 38 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 143 henkeä, joiden sukunimi oli PIHLAJA. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пихлая tarkoittaa nimeä Pihlaja. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pichlaia on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Pihlaja olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Pihla Pihlaja.

Samankaltaisia nimiä kuin Pihlaja

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Pihlaja, Finland.

©Tuomas Salste