Pitkäpaasi: Sukunimi-info

Pitkäpaasi

Tietoja sukunimestä Pitkäpaasi

Pitkäpaasi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Pitkäpaasien lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 28

v. 2018 28

v. 2020 28

v. 2022 28

v. 2023 26

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pitkäpaasi on sijalla 18 523. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Pitkäpaasi ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Pitkäpaasien enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 73 %.

Pitkäpaasi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Pitkäpaasi on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1890–1914

Pitkäpaasia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa seitsemän Pitkäpaaden asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pitkäpaasi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kuusi.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Pitkäpaasi. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Pitkäpaasi

Pitkäpaasi Karjalassa
(karttanimi)
Katuosoitteissa

Nimi Pitkäpaasi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on maasto.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pitkäpaasi jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Pitkäpaasi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pitkäpaadenkatu, Pitkäpaadentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Питкяпааси ("Pitkjapaasi") tarkoittaa nimeä Pitkäpaasi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Pitkepāsi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pitkäpasj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pitkäpaasi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Pitkapaasi tai Pitkaepaasi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Pitkäpaasi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pitkäpaasi, Finland.

©Tuomas Salste