Puheloinen: Sukunimi-info

Puheloinen

Tietoja sukunimestä Puheloinen

Puheloinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Puheloisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 55 max

v. 2014 59

v. 2016 59

v. 2018 60

v. 2020 59

v. 2022 59

v. 2023 59

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Puheloinen on sijalla 10 011. Sijoitus listalla on pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 9 347.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884–1931

Puheloisia tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa seitsemän Puheloisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Puheloinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Puheloinen. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Puheloinen

Puheloinen (paikannimi)

Puheloinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Puheloinen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пухелойнен tarkoittaa nimeä Puheloinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Puheloinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Puheloin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Puheloinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Samankaltaisia nimiä kuin Puheloinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Puheloinen, Finland.

©Tuomas Salste