Pusu: Sukunimi-info

Pusu

Tietoja sukunimestä Pusu

Pusu on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Pusujen lukumäärä eri vuosina:

v. 2015 21

v. 2018 22

v. 2020 22

v. 2022 24

v. 2023 24

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pusu on sijalla 19 557. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Pusu ei ole. Noin joka yhdeksännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Pusujen enemmistö on naisia. Vuonna 2023 naisten osuus tämän sukunimen kantajista oli 65 %.

Verrattuna muihin sukunimiin Pusu on lyhyt nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1895–1920

Pusuja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 15 Pusun asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Pusujen yleisin asuinpaikka oli Impilahti (6 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pusu, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kymmenen.

Asuinpaikat 1959–1968 kuolleilla

Kuolleet
1959–1968

Vuosina 1959–1968 kuolleet Pusut asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 11 Pusun kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Pusu. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi neljä Pusua. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1899–1929
Yritykset
perust. –2001

Sana Pusu tai Pusun esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pusu

Pusu
(paikannimi)
Pusu Karjalassa
(karttanimi)

Pusu on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Nyky-Suomen lisäksi Pusu esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pusu jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Pusu esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pusukuja, Pusuntie, Pusupolku. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пусу tarkoittaa nimeä Pusu. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Pusu tunnetaan myös kissojen nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Pusu

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pusu, Finland.

©Tuomas Salste