Pyhäjärvi: Sukunimi-info

Pyhäjärvi

Tietoja sukunimestä Pyhäjärvi

Pyhäjärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Pyhäjärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 194 max

v. 1985 201

v. 2014 248

v. 2016 251

v. 2018 244

v. 2020 248

v. 2022 250

v. 2023 249

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Pyhäjärvi on sijalla 3 116. Sijoitus listalla on parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 3 553.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Pyhäjärvi on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Pyhäjärvi on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Pyhäjärvi ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 26 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Pyhäjärviä on 249.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1886–1933

Pyhäjärviä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 21 Pyhäjärven asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Pyhäjärvi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kymmenen.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Pyhäjärvet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 25 Pyhäjärven kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Pyhäjärvien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Pelkosenniemi (17 vainajaa) sekä Sodankylä (3).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kuusi Pyhäjärveä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1886–1936
Yritykset
perust. –2021

Sana Pyhäjärvi tai Pyhäjärven esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Pyhäjärvi

Pyhäjärvi
(paikannimi)
Pyhäjärvi Karjalassa
(karttanimi)

Pyhäjärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 49 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kaupunki; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; rakennus; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Pyhäjärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 10 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pyhäjärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Pyhäjärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pyhäjärven Hietasaari, Pyhäjärven Kalliosaari 1, Pyhäjärven Matkussaari, Pyhäjärven Muurahaissaari, Pyhäjärvenkatu, Pyhäjärvenkuja, Pyhäjärvenpolku, Pyhäjärvenraitti, Pyhäjärventie, Pyhäjärvi, Pyhäjärvivägen, Vanha Pyhäjärventie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Pyhäjärvet ulkomailla

Ruotsissa Pyhäjärvi oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пюхяярви ("Pjuhjajarvi") tarkoittaa nimeä Pyhäjärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Pihejervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pÿhäierfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pyhäjärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Pyhajarvi tai Pyhaejaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Pyhäjärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pyhäjärvi, Finland.

©Tuomas Salste