Pykäläaho: Sukunimi-info

Pykäläaho

Tietoja sukunimestä Pykäläaho

Pykäläaho on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla harvinainen.

Pykäläahojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 23 max

v. 1985 18

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Tuorein tieto on, että lukumäärä on ollut alle 20 Suomen kansalaista vuonna 2023.

Pykäläaho on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Pykäläaho on suojattu 1986 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Nimestä on olemassa variantti Pykälä-Aho.

Asuinpaikat

Kuolleet
1957–1968

Vuosina 1957–1968 kuolleet Pykäläahot asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on viiden Pykäläahon kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Pykäläaho. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Pykäläaho

Pykäläaho (paikannimi)

Pykäläaho on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on metsäalue sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Pykäläaho jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Пюкяляахо ("Pjukjaljaaho") tarkoittaa nimeä Pykäläaho. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Pikeleaho.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Pÿkäläahå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Pykäläaho olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Pykalaaho tai Pykaelaeaho, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Pykäläaho

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Pykäläaho, Finland.

©Tuomas Salste