Rantamäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Rantamäki

Rantamäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleinen. Noin joka 4 700:s suomalainen on nimeltään Rantamäki.

Rantamäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 127 max

v. 1985 1 097

v. 2014 1 217

v. 2015 1 205

v. 2016 1 198

v. 2017 1 196

v. 2018 1 196

v. 2019 1 193

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Rantamäki on sijalla 746.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Rantamäki on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Rantamäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Rantamäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 97 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Rantamäkiä on 1 193.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1927

Rantamäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 66 Rantamäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1946–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Rantamäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Kauhajoki (6 henkeä), Lavia (4), Jalasjärvi (4) sekä Isojoki (4). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Rantamäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 29.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1910–1931
Yritykset
perust. –2017

Sana Rantamäki tai Rantamäen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Rantamäki

Rantamäki (paikannimi)Rantamäki (karttanimi)

Rantamäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 205 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; pelto/niitty sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Rantamäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 21 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Rantamäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Rantamäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Rantamäen haara, Rantamäenkatu, Rantamäenkuja, Rantamäenpolku, Rantamäentie, Rantamäki. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Rantamäet ulkomailla

Ruotsissa Rantamäki oli 76 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Рантамяки ("Rantamjaki") tarkoittaa nimeä Rantamäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Rantameki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Randamäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Rantamäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Rantamaki tai Rantamaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Rana Rantamäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Rantamäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Rantamäki, Finland.

©Tuomas Salste