Rättäri: Sukunimi-info

Rättäri

Tietoja sukunimestä Rättäri

Rättäri on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Rättärien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 57 max

v. 2014 66

v. 2016 65

v. 2018 67

v. 2020 71

v. 2022 71

v. 2023 72

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Rättäri on sijalla 8 629. Sijoitus listalla on parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 9 118.

Asuinpaikat

Kuolleet
1957–1970

Vuosina 1957–1970 kuolleet Rättäri-nimiset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kuuden Rättäri-nimisen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi henkeä, joiden sukunimi oli Rättäri. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Rättäri

Rättäri (paikannimi)

Rättäri on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Rättäri jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Sanan ”rättäri” merkitys on ’kyytimies’. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Venäjäksi Ряттяри ("Rjattjari") tarkoittaa nimeä Rättäri. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Reteri.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Rätterj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Rättäri olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Rattari tai Raettaeri, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Rättäri

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Rättäri, Finland.

©Tuomas Salste