Rautajärvi: Sukunimi-info

Rautajärvi

Tietoja sukunimestä Rautajärvi

Rautajärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Rautajärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 45 max

v. 1985 40

v. 2015 43

v. 2018 40

v. 2020 41

v. 2022 41

v. 2023 39

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Rautajärvi on sijalla 13 676. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Rautajärvi ei ole. Noin joka seitsemännellä suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Rautajärvien enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 60 %.

Rautajärvi on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Rautajärvi on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958

Rautajärviä tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kuuden Rautajärven asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Asuinpaikat 1955–1969 kuolleilla

Kuolleet
1955–1969

Vuosina 1955–1969 kuolleet Rautajärvet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kymmenen Rautajärven kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Rautajärvien yleisin asuinpaikka oli Vihti (3 vainajaa).

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Paikannimi Rautajärvi

Rautajärvi
(paikannimi)
Rautajärvi Karjalassa
(karttanimi)

Rautajärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 8 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; pelto/niitty; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Rautajärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Rautajärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Rautajärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Rautajärventie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Раутаярви ("Rautajarvi") tarkoittaa nimeä Rautajärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Rautajervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Rautaierfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Rautajärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Rautajarvi tai Rautajaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Raul Rautajärvi tai Rauni Rautajärvi.

Samankaltaisia nimiä kuin Rautajärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Rautajärvi, Finland.

©Tuomas Salste