Risti: Sukunimi-info

Risti

Tietoja sukunimestä Risti

Risti on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Ristien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 60 max

v. 2014 55

v. 2016 55

v. 2018 56

v. 2020 54

v. 2022 52

v. 2023 52

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Risti on sijalla 11 047. Sijoitus listalla on pudonnut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 8 776.

Nimen historiasta tiedetään, että sitä on annettu ainakin sotilasnimeksi 1855–1865.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1925–1943
Yritykset
perust. 1983–2019

Sana Risti esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Risti

Risti
(paikannimi)
Risti Karjalassa
(karttanimi)

Risti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari, talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Risti esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Risti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Risti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Pyhän Ristin tie, Ristiharju, Ristikaari, Ristikatu, Ristikuja, Ristimaantie, Ristinmaantie, Ristintie, Ristipolku, Ristitie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Ristit ulkomailla

Norjassa Risti oli 10 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 9 henkeä, joiden sukunimi oli RISTI.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Ристи tarkoittaa nimeä Risti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Risto Risti.

Risti tunnetaan myös koirien nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Risti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Risti, Finland.

©Tuomas Salste