Saarenmäki: Sukunimi-info

Saarenmäki

Tietoja sukunimestä Saarenmäki

Saarenmäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Saarenmäkien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 40 max

v. 1985 44

v. 2014 64

v. 2016 63

v. 2018 63

v. 2020 64

v. 2022 64

v. 2023 64

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Saarenmäki on sijalla 9 463.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Saarenmäki. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kaksi Saarenmäkeä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Saarenmäki

Saarenmäki
(paikannimi)
Saarenmäki Karjalassa
(karttanimi)

Saarenmäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 74 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Saarenmäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 15 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Saarenmäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Saarenmäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Saarenmäentie, Saarenmäki. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сааренмяки ("Saarenmjaki") tarkoittaa nimeä Saarenmäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Sārenmeki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sarenmäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Saarenmäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Saarenmaki tai Saarenmaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Saara Saarenmäki tai Saad Saarenmäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Saarenmäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Saarenmäki, Finland.

©Tuomas Salste