Saarijärvi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Saarijärvi

Saarijärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 10 000:s suomalainen on nimeltään Saarijärvi.

Saarijärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 455 max

v. 1985 434

v. 2014 574

v. 2015 579

v. 2016 582

v. 2017 583

v. 2018 587

v. 2019 584

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Saarijärvi on sijalla 1 481.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Saarijärviä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 31 Saarijärven asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Saarijärvien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Alavus (7 henkeä), Kortesjärvi (6) sekä Ranua (3). Valtaosa asui Pohjois- ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Saarijärvi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 23.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1911–1944
Yritykset
perust. 1945–2017

Sana Saarijärvi tai Saarijärven esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Saarijärvi

Saarijärvi (paikannimi)Saarijärvi (karttanimi)

Saarijärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 254 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on asutuskohde; kaupunki; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; rakennus; rautatieliikennepaikka; suo; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Saarijärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 25 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Saarijärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Saarijärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Saarijärven auto, Saarijärvenpolku, Saarijärventie, Saarijärvi, Saarijärvivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Saarijärvet ulkomailla

Ruotsissa Saarijärvi oli 46 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Саариярви ("Saarijarvi") tarkoittaa nimeä Saarijärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Sārijervi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sarijerfwj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Saarijärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Saarijarvi tai Saarijaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Saara Saarijärvi tai Saad Saarijärvi.

Samankaltaisia nimiä kuin Saarijärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Saarijärvi, Finland.

©Tuomas Salste