Saarits: Sukunimi-info

Saarits

Tietoja sukunimestä Saarits

Saarits on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Saarits-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 23 max

v. 1985 26

v. 2015 28

v. 2018 27

v. 2020 28

v. 2022 27

v. 2023 27

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Saarits on sijalla 18 030. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Saarits ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kolme henkeä, joiden sukunimi oli Saarits. Kuolleet kuuluivat valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Saarits. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Paikannimi Saarits

Saarits (paikannimi)

Saarits on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Saarits jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сааритс tarkoittaa nimeä Saarits. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Sāritss. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Saritz on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Saarits olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Saara Saarits tai Saad Saarits.

Samankaltaisia nimiä kuin Saarits

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Saarits, Finland.

©Tuomas Salste