Salmijärvi: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Salmijärvi

Salmijärvi on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Salmijärvien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 355 max

v. 1985 324

v. 2014 375

v. 2015 373

v. 2016 372

v. 2017 372

v. 2018 368

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Salmijärvi on noin sijalla 2 200.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1928

Salmijärviä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 37 Salmijärven asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Salmijärvien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Salla (14 henkeä), Ruovesi (5) sekä Vilppula (3). Valtaosa asui Pirkanmaalla ja Lapissa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Salmijärvi, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 25.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Salmijärvi

Salmijärvi (paikannimi)Salmijärvi (karttanimi)

Salmijärvi on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 121 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; metsäalue; suo; talo; vesialue sekä vesistökohde.

Nyky-Suomen lisäksi Salmijärvi esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Salmijärvi jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Salmijärvi esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Salmijärven rantakatu, Salmijärvenkuja, Salmijärvenpolku, Salmijärventie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Salmijärvet ulkomailla

Ruotsissa Salmijärvi oli 73 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Салмиярви ("Salmijarvi") tarkoittaa nimeä Salmijärvi. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Salmijerfwj on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Salmijärvi olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Salmijarvi tai Salmijaervi, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Salma Salmijärvi tai Salim Salmijärvi.

Samankaltaisia nimiä kuin Salmijärvi

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Salmijärvi, Finland.

©Tuomas Salste