Samuli: Sukunimi-info

Samuli

Tietoja sukunimestä Samuli

Samuli on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Samulien määrä on laskenut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 117 max

v. 1985 108

v. 2014 95

v. 2015 95

v. 2016 93

v. 2017 89

v. 2018 89

v. 2019 92

v. 2020 92

v. 2021 88

v. 2022 87

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2022 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Samuli on sijalla 7 462. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1900–1924

Samuleita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 12 Samulin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Samulien yleisin asuinpaikka oli Koiviston maalaiskunta (7 henkeä).

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Samuli, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla seitsemän.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi viisi Samulia. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1941
Yritykset
perust. –2018

Sana Samuli tai Samulin esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Samuli

Samuli
(paikannimi)
Samuli Karjalassa
(karttanimi)

Samuli on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde, saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Samuli esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Samuli jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Samuli esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Samuli Parosen tie, Samuli Rajantie, Samuli Rantasen tie, Samulinkatu, Samulinkuja, Samulinpolku, Samulintie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Samuli

Samuli on myös miehen etunimi. Vuonna 2022 Samuli oli yhtenä etunimenä 23 399 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 120:s mies oli etunimeltään Samuli. Juuri etunimenä Samuli onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 87 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (18 089 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (5 310).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Самули tarkoittaa nimeä Samuli. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Samu Samuli tai Samia Samuli.

Samuli tunnetaan myös sonnien tai härkien nimenä.

Samankaltaisia nimiä kuin Samuli

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Samuli, Finland.

©Tuomas Salste