Santanen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Santanen

Santanen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 8 000:s suomalainen on nimeltään Santanen.

Santasten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 638 max

v. 1985 617

v. 2014 665

v. 2015 665

v. 2016 673

v. 2017 676

v. 2018 663

v. 2019 663

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Santanen on sijalla 1 293.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1929

Santasia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 83 Santasen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Santasten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Helsinki (10 henkeä), Pori (6) sekä Merikarvia (6). Valtaosa asui Uudellamaalla ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Santanen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 43.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1897–1943
Yritykset
perust. 1947–2016

Sana Santanen tai Santasen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Santanen

Santanen (paikannimi)Katuosoitteissa

Santanen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 10 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on niemi, pelto/niitty sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Santanen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Santanen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Santasentie, Santastentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Santaset ulkomailla

Ruotsissa Santanen oli 17 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сантанен tarkoittaa nimeä Santanen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Santanens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sandain on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Santanen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Sante Santanen tai Santra Santanen.

Samankaltaisia nimiä kuin Santanen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Santanen, Finland.

©Tuomas Salste