Saukko: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Saukko

Saukko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleinen. Noin joka 3 500:s suomalainen on Saukko.

Saukkojen määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 1 079 max

v. 1985 1 142

v. 2014 1 559

v. 2015 1 568

v. 2016 1 575

v. 2017 1 583

v. 2018 1 593

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Saukko on noin sijalla 500.

Saukko on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Saukko on suojattu 1934 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Saukko on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Saukko on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Listalla ei ole kaikkia tällaisia kuntia, mutta oheiseen karttaan ne on kaikki merkitty (violetit merkit). Suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää. Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Saukko ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 310 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Saukkoja on 1 593.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1925

Saukkoja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 109 Saukon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Saukkojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Alavus (15 henkeä), Sievi (11) sekä Haapavesi (8). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Hämeessä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Saukko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 66.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1920–1939
Yritykset
perust. –2013

Sana Saukko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Saukko

Saukko (paikannimi)Saukko (karttanimi)

Saukko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 37 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; rakennus; saari; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Saukko esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Saukko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Saukko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Saukko, Saukkokaarre, Saukkokatu, Saukkokuja, Saukkoperä, Saukkopolku, Saukkorinne, Saukkotie, Saukonkaari, Saukonkaarre, Saukonkatu, Saukonkuja, Saukonpolku, Saukontaival, Saukontie, Saukontori. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Saukot ulkomailla

Ruotsissa Saukko oli 70 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Саукко tarkoittaa nimeä Saukko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sauckå on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Saukko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Saul Saukko.

Samankaltaisia nimiä kuin Saukko

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Saukko, Finland.

©Tuomas Salste