Savilahti: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Savilahti

Savilahti on Suomessa esiintyvä sukunimi.

Savilahtien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 153 max

v. 1985 135

v. 2014 169

v. 2015 167

v. 2016 168

v. 2017 164

v. 2018 164

v. 2019 164

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Savilahti on sijalla 4 502.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1891-1923

Savilahtia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 11 Savilahden asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Savilahtien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Tampere (4 henkeä) sekä Pohjaslahti (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Savilahti, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 6.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1914–1919
Yritykset
perust. –1999

Sana Savilahden esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Savilahti

Savilahti (paikannimi)Savilahti (karttanimi)

Savilahti on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 256 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue; painanne; pelto/niitty; suo; talo; vesialue sekä virtaveden osa.

Nyky-Suomen lisäksi Savilahti esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 10 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, rakennettu kohde sekä vesistö.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Savilahti jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Savilahti esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Savilahdenkatu, Savilahdenkuja, Savilahdenpiha, Savilahdentie, Savilahti, Savilahtivägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Savilahdet ulkomailla

Ruotsissa Savilahti oli 82 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Савилахти tarkoittaa nimeä Savilahti. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Safwilachtj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Savilahti olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Savanna Savilahti.

Samankaltaisia nimiä kuin Savilahti

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Savilahti, Finland.

©Tuomas Salste