Sederholm: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Sederholm

Sederholm on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Sederholmien lukumäärä eri vuosina:

v. 1990 152

v. 2014 200

v. 2015 202

v. 2016 203

v. 2017 205

v. 2018 206

v. 2019 204

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Sederholm on sijalla 3 748.

Sederholm on vanha mustalaisnimi. Se on mainittu romanien sukunimilistassa 1901. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki Sederholmit olisivat väistämättä romaneja.

Nimi on ruotsinkielinen. Se on sukunimistössämme tavallista. Nimen ruotsinkielisyys ei yleisesti ottaen tarkoita, että suku olisi alkujaan suomenruotsalainen tai Ruotsista kotoisin, sillä supisuomalaisetkin ovat aikojen saatossa saaneet ruotsinkielisiä nimiä. Suvun puhekieltä ei näe nimestä.

Sanan sederholm merkitys on 'seetrisaari'. Jokin muukin merkitys saattaa tulla kyseeseen.

Nimestä on olemassa variantti Cederholm. Varianteissa on usein kyse saman nimen eri kirjoitusasusta, jotka ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1918

Sederholmeja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 31 Sederholmin asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Sederholmien yleisin asuinpaikka oli Helsinki (7 henkeä). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Sederholm, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 14.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1898–1936
Yritykset
perust. 1948–1998

Sana Sederholm esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Sederholm

Sederholm (paikannimi)Katuosoitteissa

Sederholm on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Sederholm jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Sederholm esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Johan Sederholmin tie, Johan Sederholms väg. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Sederholmit ulkomailla

Ruotsissa Sederholm oli 116 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Norjassa Sederholm oli 21 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tanskassa Sederholm on ollut 9 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

Sederholmit Pohjoismaissa

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 184 henkeä, joiden sukunimi oli SEDERHOLM. Nimi on siellä etupäässä valkoihoisten sukunimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Sederholm

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Sederholm, Finland.

©Tuomas Salste