Syrjänpää: Sukunimi-info

Syrjänpää

Tietoja sukunimestä Syrjänpää

Syrjänpää on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Syrjänpäiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 50 max

v. 1985 52

v. 2015 46

v. 2018 47

v. 2020 47

v. 2022 45

v. 2023 46

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Syrjänpää on sijalla 12 098. Sijoitus listalla on pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 9 981. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Syrjänpää ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Asuinpaikat

Kuolleet
1957–1967

Vuosina 1957–1967 kuolleet Syrjänpäät asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on viiden Syrjänpään kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa kaksi Syrjänpäätä. Kuolleet kuuluivat punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 ei tiettävästi kaatunut ainoatakaan puolustusvoimain palveluksessa ollutta Syrjänpäätä. Mahdolliset siviiliuhrit ovat asia erikseen.

Paikannimi Syrjänpää

Syrjänpää (paikannimi)Katuosoitteissa

Syrjänpää on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 7 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on niemi sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Syrjänpää jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Syrjänpää esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Syrjänpääntie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Сюрьянпяа ("Sjurjanpjaa") tarkoittaa nimeä Syrjänpää. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Sirjenpē.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Sÿriänpä on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Syrjänpää olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Syrjanpaa tai Syrjaenpaeae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Syrjänpää

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Syrjänpää, Finland.

©Tuomas Salste