Tahko: Sukunimi-info

Tahko

Tietoja sukunimestä Tahko

Tahko on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Tahkojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 91 max

v. 1985 94

v. 2014 95

v. 2015 96

v. 2016 96

v. 2017 93

v. 2018 92

v. 2019 93

v. 2020 90

v. 2021 90

v. 2022 88

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2022 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Tahko on sijalla 7 394. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Nimen historiasta tiedetään, että sitä on annettu ainakin sotilasnimeksi 1855–1861.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884–1921

Tahkoja tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa yhdeksän Tahkon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Tahko, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla viisi.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Tahko. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1917–1921
Yritykset
perust. –2020

Sana Tahko esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Tahko

Tahko (paikannimi)Katuosoitteissa

Tahko on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Tahko jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Tahko esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Tahkogränden, Tahkokatu, Tahkokuja, Tahkomaantie, Tahkon huoltotie, Tahkonkaari, Tahkonkatu, Tahkonkuja, Tahkonpolku, Tahkontie, Tahkopolku, Tahkorinne, Tahkotie, Tahkovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Tahko

Tahko on myös miehen etunimi. Vuonna 2022 Tahko oli yhtenä etunimenä 6 miehellä. Sukunimenä Tahko on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 88 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Tahkot ulkomailla

Ruotsissa Tahko oli 7 ihmisen sukunimi vuonna 2020.

Tanskassa Tahko on ollut 9 ihmisen sukunimi vuonna 2016.

Tahkot Pohjoismaissa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Тахко tarkoittaa nimeä Tahko. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Tachcå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Tahko olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Taha Tahko.

Samankaltaisia nimiä kuin Tahko

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Tahko, Finland.

©Tuomas Salste