Tervamäki: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Tervamäki

Tervamäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Tervamäkien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 195 max

v. 1985 185

v. 2014 258

v. 2015 260

v. 2016 261

v. 2017 261

v. 2018 265

v. 2019 267

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Tervamäki on sijalla 2 949.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Tervamäki on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Tervamäki on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Tervamäki ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 40 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Tervamäkiä on 267.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1888-1922

Tervamäkiä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 18 Tervamäen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Tervamäkien yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Pihtipudas (7 henkeä) sekä Pomarkku (3).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Tervamäki, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 11.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Tervamäki

Tervamäki (paikannimi)Tervamäki (karttanimi)

Tervamäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 112 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Tervamäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Tervamäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Tervamäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Tervamäenkuja, Tervamäenmaantie, Tervamäenraitti, Tervamäentie, Tervamäki. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tervamäet ulkomailla

Ruotsissa Tervamäki oli 13 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Тервамяки ("Tervamjaki") tarkoittaa nimeä Tervamäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Tervameki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Terfwamäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Tervamäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Tervamaki tai Tervamaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Tero Tervamäki tai Terja Tervamäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Tervamäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Tervamäki, Finland.

©Tuomas Salste