Tielinen: Sukunimi-info

Tielinen

Tietoja sukunimestä Tielinen

Tielinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Tielisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 234 max

v. 1985 227

v. 2014 219

v. 2016 223

v. 2018 222

v. 2020 224

v. 2022 216

v. 2023 216

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Tielinen on sijalla 3 548. Sijoitus listalla on pudonnut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 3 058.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884–1916

Tielisiä tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 35 Tielisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Tielisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ylämaa (11 henkeä), Säkkijärvi (4) sekä Viipuri (3). Valtaosa asui Lounais-Suomessa ja Karjalassa.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Tielinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 18.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Tieliset asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on 33 Tielisen kotipaikka kuolinhetkellä. Näiden Tielisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ylämaa (10 vainajaa) sekä Sippola (3). Valtaosa asui kuollessaan Etelä- ja Itä-Suomessa.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Kartalla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Tielinen. Hän kuului punaisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi kolme Tielistä. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1924
Yritykset
perust. –2018

Sana Tielinen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Tielinen

Tielinen
(paikannimi)
Tielinen Karjalassa
(karttanimi)

Tielinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; talo sekä vesialue.

Nyky-Suomen lisäksi Tielinen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on kylä sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Tielinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Tielinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Tielisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tieliset ulkomailla

Ruotsissa Tielinen oli 9 ihmisen sukunimi vuonna 2022.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Тиелинен ("Tijelinen") tarkoittaa nimeä Tielinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Tielinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Tielin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Tielinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Tien Tielinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Tielinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Tielinen, Finland.

©Tuomas Salste