Tiira: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Tiira

Tiira on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla yleisyydeltään tavanomainen.

Tiirojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 234 max

v. 1985 229

v. 2014 251

v. 2015 249

v. 2016 249

v. 2017 250

v. 2018 252

v. 2019 251

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Tiira on sijalla 3 124.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1930

Tiiroja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 29 Tiiran asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Tiirojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Käkisalmen maalaiskunta (11 henkeä) sekä Räisälä (5).

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Tiira, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 20.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1898–1941
Yritykset
perust. 1951–2015

Sana Tiira esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Tiira

Tiira (paikannimi)Tiira (karttanimi)

Tiira on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 4 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on saari sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Tiira esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Tiira jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Tiira esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Tiirakuja, Tiiramaantie, Tiirankatu, Tiirankuja, Tiiranpolku, Tiiranrinne, Tiirantaival, Tiirantie, Tiirapolku, Tiiratie, Tiiratori. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Tiira

Tiira on myös naisen etunimi. Vuonna 2019 Tiira oli yhtenä etunimenä 10 naisella. Sukunimenä Tiira on kuitenkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli 251 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä naisten ensimmäisenä etunimenä (9 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (1).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Тийра ("Tijra") tarkoittaa nimeä Tiira. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Tīra.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Tii Tiira tai Tiitus Tiira.

Samankaltaisia nimiä kuin Tiira

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Tiira, Finland.

©Tuomas Salste