Turkka: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Turkka

Turkka on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on maassamme yleisyydeltään tavanomainen.

Turkkien määrä on noussut takavuosista. Lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 208 max

v. 1985 218

v. 2014 269

v. 2015 273

v. 2016 272

v. 2017 275

v. 2018 276

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2018 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä kotimaassa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Turkka on noin sijalla 2 900.

Turkka on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Turkka on suojattu 1947 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1889-1918

Turkkia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 8 Turkan asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Turkka, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 6.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Paikannimi Turkka

Turkka (paikannimi)Katuosoitteissa

Turkka on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Turkka jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Turkka esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Turkanrinne, Turkantie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Turkka

Turkka on myös miehen etunimi. Vuonna 2018 Turkka oli yhtenä etunimenä 463 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 6 000:s mies oli etunimeltään Turkka. Juuri etunimenä Turkka onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 276 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (397 henkeä). Toisena tai kolmantena etunimenä se on harvinaisempi (66).

Turkat ulkomailla

Ruotsissa Turkka oli 10 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Туркка tarkoittaa nimeä Turkka. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Turca on esimerkki "vanhanaikaisesta" kirjoitusasusta. Turkka olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Ture Turkka.

Samankaltaisia nimiä kuin Turkka

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Sukunimi-infossa on tietoja 23 315 sukunimestä. Sivut on luotu koneellisesti julkisista listauksista, tilastoista ja nimitutkimuksista. Tiedoissa voi olla puutteita ja virheitä. Tekijä ei tunne kaikkia yksittäisiä sukuja eikä pysty antamaan niistä lisätietoja. Kysymyksiä ja vastauksia

Släktnamnet / Surname Turkka, Finland.

©Tuomas Salste