Tynkkinen
Tynkkinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.
Tynkkisten lukumäärä eri vuosina:
v. 1970 27 max
v. 1985 15
v. 2015 26
v. 2018 28
v. 2020 27
v. 2022 28
v. 2023 27
Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.
Sukunimien yleisyyslistalla Tynkkinen on sijalla 18 030. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Tynkkinen ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.
Tynkkisten enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 60 %.
Asuinpaikkoja 2010 |
Tynkkinen on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:
Listalla on kunta, jossa Tynkkinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.
Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Tynkkinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 13 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Tynkkisiä on 27.
Tynkkinen 1561–1572 |
Nimi Tynkkinen on ollut käytössä jo kauan sitten. Sen tiedetään esiintyneen vuosina 1561–1572 oheiseen karttaan merkityllä alueella tai alueilla. Nimeä on voinut olla muuallakin. Tiedot tuolta ajalta ovat puutteellisia.
Kartalla suurempi merkki tarkoittaa useampia havaintoja nimestä.
Tynkkinen (paikannimi) | Katuosoitteissa |
Tynkkinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Paikka näkyy oheisella kartalla. Tyypiltään paikka on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta.
Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Tynkkinen jotain tekemistä tämän paikan kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.
Sana Tynkkinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Tynkkisentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.
Ruotsissa Tynkkinen oli 13 ihmisen sukunimi vuonna 2022.
Venäjäksi Тюнккинен ("Tjunkkinen") tarkoittaa nimeä Tynkkinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.
Latviaksi nimi kirjoitetaan Tinkinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.
Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Tÿnkin on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Tynkkinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.
Släktnamnet / Surname Tynkkinen, Finland.
©Tuomas Salste