Untamo: Sukunimi-info

Untamo

Tietoja sukunimestä Untamo

Untamo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Untamojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 33 max

v. 1985 29

v. 2015 28

v. 2018 27

v. 2020 27

v. 2022 26

v. 2023 26

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Untamo on sijalla 18 523. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Untamo ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Untamojen enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885–1922

Untamoita tiedetään asuneen ainakin oheisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa kahdeksan Untamon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (vihreät merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Untamo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla kuusi.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1941
Yritykset
perust. 1948–2022

Sana Untamo esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Untamo

Untamo (paikannimi)Katuosoitteissa

Untamo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 10 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Untamo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Untamo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Untamogatan, Untamonkatu, Untamonkuja, Untamonpolku, Untamonsola, Untamontie, Untamovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Untamo

Untamo on myös miehen etunimi. Vuonna 2023 Untamo oli yhtenä etunimenä 2 460 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 1 100:s mies oli etunimeltään Untamo. Juuri etunimenä Untamo onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 26 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten jälkimmäisenä etunimenä (2 421 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (39).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Унтамо tarkoittaa nimeä Untamo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Vndamå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Untamo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Unto Untamo.

Samankaltaisia nimiä kuin Untamo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Untamo, Finland.

©Tuomas Salste