Väärämäki: Sukunimi-info

Väärämäki

Tietoja sukunimestä Väärämäki

Väärämäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se ei suomalaisilla ole kovin yleinen.

Väärämäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 70 max

v. 1985 70

v. 2014 78

v. 2016 79

v. 2018 79

v. 2020 81

v. 2022 83

v. 2023 82

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Väärämäki on sijalla 7 789. Sijoitus listalla on hiukan parantunut vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 7 856.

Väärämäkien enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 61 %.

Asuinpaikat

Kuolleet
1956–1970

Vuosina 1956–1970 kuolleet Väärämäet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kuuden Väärämäen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla. Ainakin yhden vainajan kotipaikka on jäänyt selvittämättä.

Paikannimi Väärämäki

Väärämäki
(paikannimi)
Väärämäki Karjalassa
(karttanimi)

Väärämäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 80 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; metsäalue sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Väärämäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 12 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Väärämäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Väärämäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Väärämäentie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вяарямяки ("Vjaarjamjaki") tarkoittaa nimeä Väärämäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vēremeki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Werämäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Väärämäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Vaaramaki tai Vaeaeraemaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Väärämäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Väärämäki, Finland.

©Tuomas Salste