Vähätalo: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Vähätalo

Vähätalo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 9 000:s suomalainen on nimeltään Vähätalo.

Vähätalojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 667 max

v. 1985 634

v. 2014 627

v. 2015 625

v. 2016 621

v. 2017 618

v. 2018 623

v. 2019 618

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Vähätalo on sijalla 1 398.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Vähätalo on tavallisimpia nimiä seuraavalla paikkakunnalla:

Listalla on kunta, jossa Vähätalo on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikka on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkki). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Vähätalo ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 24 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Vähätaloja on 618.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1885-1933

Vähätaloja tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 54 Vähätalon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Vähätalojen yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Ikaalisten maalaiskunta (7 henkeä), Parkano (4), Jämijärvi (3), Renko (3) sekä Somero (3). Lähes kaikki asuivat Hämeessä ja Länsi-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Vähätalo, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 31.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1926–1937
Yritykset
perust. –2011

Sana Vähätalo tai Vähätalon esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Vähätalo

Vähätalo (paikannimi)Vähätalo (karttanimi)

Vähätalo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 123 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on maastokohde sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Vähätalo esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Paikka näkyy ohessa. Tyypiltään paikka on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Vähätalo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Vähätalo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vähätalogatan, Vähätalonkatu, Vähätalonkuja, Vähätalontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Vähätalot ulkomailla

Ruotsissa Vähätalo oli 26 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вяхятало ("Vjahjatalo") tarkoittaa nimeä Vähätalo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Vehetalo.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wähätalå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Vähätalo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Vahatalo tai Vaehaetalo, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Vähätalo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Vähätalo, Finland.

©Tuomas Salste