Valio: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Valio

Valio on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Valioiden lukumäärä eri vuosina:

v. 2014 76

v. 2015 74

v. 2016 73

v. 2017 73

v. 2018 72

v. 2019 72

Lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Valio on sijalla 8 629. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi se ei ole. Noin joka viidennellä suomalaisella on vielä harvinaisempi nimi.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1889-1919

Valioita tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 10 Valion asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Valio, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 6.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1905–1939
Yritykset
perust. –2001

Sana Valio esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Valio osoitteissa

Katuosoitteissa

Sana Valio esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Valiokuja, Valionkatu, Valiontie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Valio

Valio on myös miehen etunimi. Vuonna 2019 Valio oli yhtenä etunimenä 352 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 8 000:s mies oli etunimeltään Valio. Juuri etunimenä Valio onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 72 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten toisena tai kolmantena etunimenä (293 henkeä). Ensimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (59).

Valiot ulkomailla

Norjassa Valio oli 23 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Валио tarkoittaa nimeä Valio. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Waliå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Valio olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Valo Valio tai Valma Valio.

Valio on myös tavallinen lehmien nimi.

Samankaltaisia nimiä kuin Valio

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Valio, Finland.

©Tuomas Salste