Valkeamäki: Sukunimi-info

Valkeamäki

Tietoja sukunimestä Valkeamäki

Valkeamäki on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Valkeamäkien lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 26 max

v. 1985 28

v. 2015 36

v. 2018 33

v. 2020 31

v. 2022 30

v. 2023 30

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Valkeamäki on sijalla 16 646. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Valkeamäki ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Valkeamäkien enemmistö on miehiä. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %.

Asuinpaikat

Kuolleet
1957–1969

Vuosina 1957–1969 kuolleet Valkeamäet asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on seitsemän Valkeamäen kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Vuoden 1918 tapahtumissa kuoli Suomessa yksi Valkeamäki. Hän kuului valkoisiin.

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Valkeamäki. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1933

Sana Valkeamäki esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisella kartalla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Valkeamäki

Valkeamäki
(paikannimi)
Valkeamäki Karjalassa
(karttanimi)

Valkeamäki on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 22 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kohouma; kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Nyky-Suomen lisäksi Valkeamäki esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 11 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on kylä, maasto sekä rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Valkeamäki jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Valkeamäki esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Valkeamäentie, Valkeamäki. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Валкеамяки ("Valkeamjaki") tarkoittaa nimeä Valkeamäki. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Valkeameki.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Walgeamäkj on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Valkeamäki olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Valkeamaki tai Valkeamaeki, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Valo Valkeamäki.

Samankaltaisia nimiä kuin Valkeamäki

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Valkeamäki, Finland.

©Tuomas Salste