Valkeapää: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Valkeapää

Valkeapää on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen. Noin joka 8 000:s suomalainen on nimeltään Valkeapää.

Valkeapäiden lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 621 max

v. 1985 635

v. 2014 688

v. 2015 700

v. 2016 703

v. 2017 700

v. 2018 689

v. 2019 693

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Valkeapää on sijalla 1 243.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Valkeapää on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Valkeapää on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Valkeapää ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 142 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Valkeapäitä on 693.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1935

Valkeapäitä tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 62 Valkeapään asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Valkeapäiden yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Parikkala (17 henkeä), Saari (12) sekä Hiitola (5). Lähes kaikki asuivat Etelä- ja Itä-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Valkeapää, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 34.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1909–1935
Yritykset
perust. –2013

Sana Valkeapää tai Valkeapään esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Valkeapää

Valkeapää (paikannimi)Valkeapää (karttanimi)

Valkeapää on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 5 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Nyky-Suomen lisäksi Valkeapää esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät ohessa. Paikkojen tyyppi on rakennettu kohde.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Valkeapää jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Katuosoitteissa

Sana Valkeapää esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Valkeapääntie, Valkeapäävägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Valkeapäät ulkomailla

Ruotsissa Valkeapää oli 60 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Norjassa Valkeapææ oli 8 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Valkeapäät Pohjoismaissa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Валкеапяа ("Valkeapjaa") tarkoittaa nimeä Valkeapää. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Valkeapē.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Walgeapä on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Valkeapää olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Valkeapaa tai Valkeapaeae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Valo Valkeapää tai Valma Valkeapää.

Samankaltaisia nimiä kuin Valkeapää

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Valkeapää, Finland.

©Tuomas Salste