Valkeinen: Sukunimi-info

Tietoja sukunimestä Valkeinen

Valkeinen on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko yleinen.

Valkeisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 432 max

v. 1985 446

v. 2014 518

v. 2015 525

v. 2016 526

v. 2017 519

v. 2018 512

v. 2019 513

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2014–2019 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Valkeinen on sijalla 1 681.

Asuinpaikat

Asuinpaikkoja
2010

Valkeinen on tavallisimpia nimiä mm. seuraavilla paikkakunnilla:

Listalla on kuntia, joissa Valkeinen on 30 yleisimmän sukunimen joukossa. Paikat on merkitty myös oheiseen karttaan (violetit merkit). Tiedot ovat vuodelta 2010.

Kartta ei ole kaikenkattava. Siltä puuttuvat ne kunnat, joissa Valkeinen ei ole yleisimpien joukossa. Kartalla on yhteensä vain 70 hengen asuinpaikat. Uusimman tiedon mukaan Valkeisia on 513.

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958
Syntymäpaikkoja
1884-1925

Valkeisia tiedetään asuneen ainakin viereisten karttojen mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa 38 Valkeisen asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden ja lisäksi 1952–1958 eläneiden vanhusten tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä. Näiden Valkeisten yleisimpiä asuinpaikkoja olivat Soini (5 henkeä), Perho (5) sekä Pylkönmäki (5). Valtaosa asui Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Syntymäpaikkakartta (harmahtavat merkit) osoittaa, missä edellä mainitut vainajat olivat aikanaan syntyneet. On huomattava, että sukunimen muuttaminen oli 1900-luvun alkupuolella erittäin yleistä. Niinpä heillä saattoi syntyessään olla jokin muu nimi kuin Valkeinen, tai sukunimi saattoi varsinkin lännessä puuttua kokonaan. Syntymäpaikkakarttaan on otettu miehet ja naimattomat naiset, joiden sukunimi ei ole vaihtunut avioituessa. Heitä on kartalla 21.

Kartoilla suurempi merkki tarkoittaa suurempaa henkilömäärää.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1939
Yritykset
perust. 1948–2008

Sana Valkeinen esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Valkeinen

Valkeinen (paikannimi)Katuosoitteissa

Valkeinen on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 141 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta; maastokohde; pelto/niitty; talo sekä vesialue.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Valkeinen jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Valkeinen esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Valkeisenkatu, Valkeisenkierto, Valkeisenkuja, Valkeisenraitti, Valkeisentie, Valkeistentie. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Valkeiset ulkomailla

Ruotsissa Valkeinen oli 23 ihmisen sukunimi vuonna 2018.

Norjassa Valkeinen oli 12 ihmisen sukunimi vuonna 2015.

Valkeiset Pohjoismaissa

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Валкейнен tarkoittaa nimeä Valkeinen. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Valkeinens. S-pääte tarkoittaa, että se on miehen sukunimi. Naisen sukunimi saadaan vaihtamalla s-pääte a:ksi tai joskus e:ksi.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Walgein on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Valkeinen olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Valo Valkeinen tai Valma Valkeinen.

Samankaltaisia nimiä kuin Valkeinen

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Valkeinen, Finland.

©Tuomas Salste