Värelä: Sukunimi-info

Värelä

Tietoja sukunimestä Värelä

Värelä on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla varsin harvinainen.

Värelä-nimisten lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 23 max

v. 1985 34

v. 2015 29

v. 2018 28

v. 2020 27

v. 2022 27

v. 2023 27

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä on voinut olla vähän pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Värelä on sijalla 18 030. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Värelä ei ole. Noin joka kahdeksannella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Värelä on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Värelä on suojattu 1935 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Paikannimi Värelä

Värelä (paikannimi)

Värelä on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 2 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Värelä jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Värelät ulkomailla

Espanjassa oli vuonna 2020 yhteensä 68 425 henkeä, joiden sukunimi oli VARELA.

Yhdysvalloissa oli vuonna 2010 yhteensä 26 621 henkeä, joiden sukunimi oli VARELA. Nimi on siellä etupäässä latinojen sukunimi.

Australiassa oli vuoden 2006 paikkeilla äänioikeutettuna 131 henkeä, joiden sukunimi oli VARELA.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Вяреля ("Vjarelja") tarkoittaa nimeä Värelä. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Latviaksi nimi kirjoitetaan Verele.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Werelä on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Värelä olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Nimi kirjoitetaan joskus Varela tai Vaerelae, jos ns. ääkköset eivät ole käytössä tai niitä ei tunneta.

Samankaltaisia nimiä kuin Värelä

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Värelä, Finland.

©Tuomas Salste