Varto: Sukunimi-info

Varto

Tietoja sukunimestä Varto

Varto on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla harvinainen. Vartojen lukumäärä oli 34 henkeä vuonna 1970. Tuoreempi tieto vuodelta 2023 kertoo, että lukumäärä on ollut alle 20 Suomen kansalaista.

Varto on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Varto on suojattu 1982 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Warto. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Varto osoitteissa

Katuosoitteissa

Sana Varto esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Vartontie. Sijainti on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Vartot ulkomailla

Ruotsissa Varto oli 14 ihmisen sukunimi vuonna 2022. Nimi on siis Ruotsissa yleisempi kuin Suomessa.

Tanskassa Varto on ollut 9 ihmisen sukunimi vuonna 2023.

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Варто tarkoittaa nimeä Varto. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Wartå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Varto olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Varpu Varto.

Samankaltaisia nimiä kuin Varto

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Varto, Finland.

©Tuomas Salste