Veijo: Sukunimi-info

Veijo

Tietoja sukunimestä Veijo

Veijo on Suomessa esiintyvä sukunimi. Se on suomalaisilla melko harvinainen.

Veijojen lukumäärä eri vuosina:

v. 1970 86 max

v. 1985 57

v. 2015 49

v. 2018 47

v. 2020 44

v. 2022 46

v. 2023 47

Eri vuosien luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Vuoden 1970 luku on maksimi; elossa olleiden määrä oli todennäköisesti hiukan pienempi. Vuosien 2015–2023 lukumäärät sisältävät kaikki Suomen kansalaiset sekä Suomessa että ulkomailla.

Sukunimien yleisyyslistalla Veijo on sijalla 11 906. Sijoitus listalla on pudonnut selvästi vuodesta 1970. Silloin sijaluku oli vielä 6 784. Mitenkään poikkeuksellisen harvinainen nimi Veijo ei ole. Noin joka kuudennella suomalaisella on vielä harvinaisempi sukunimi.

Veijo on ollut ns. suojattu sukunimi. Jottei suvun ulkopuolinen voisi ottaa samaa nimeä, Veijo on suojattu 1930 Suomalaisuuden Liitossa. Nykyään nimiä ei enää suojata, vaan kaikki sukunimet ovat suojattuja sukunimiä.

Nimestä on olemassa myös W:llinen muoto Weijo. Tavallisesti on kyse saman nimen wanhasta kirjoitusasusta, joka on säilynyt. Suomen ja myös ruotsin kielessä käytettiin aiemmin yleisesti W:tä tavallisen V:n merkkinä. Erilaiset kirjoitusasut ovat vakiintuneet eri sukujen tai sukuhaarojen käyttöön.

Asuinpaikat

Asuinpaikat 1939–1958

Asuinpaikkoja
1939–1958

Veijoja tiedetään asuneen ainakin oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Asuinpaikkakartta (violetit merkit) osoittaa seitsemän Veijon asuinpaikan. Paikkatiedot perustuvat vuosina 1939–1958 aikuisiässä kuolleiden tietoihin, eivätkä ne kata kaikkia tämännimisiä.

Asuinpaikat 1955–1970 kuolleilla

Kuolleet
1955–1970

Vuosina 1955–1970 kuolleet Veijot asuivat osapuilleen oheisen kartan mukaisilla paikkakunnilla. Kartalla on kahdeksan Veijon kotipaikka kuolinhetkellä.

Tämän kartan paikkatiedot ovat suuntaa antavia. Paikkoja voi puuttua. Osa merkeistä voi sijaita epätarkasti väärän paikkakunnan kohdalla.

Sodissa kuolleet

Suomen sodissa 1939–1945 kaatui tai muuten menehtyi yksi Veijo. Lukumäärä kattaa puolustusvoimain palveluksessa olleet mutta ei sotien siviiliuhreja.

Yritystoimintaa

Yritykset
perust. 1936–1943
Yritykset
perust. –2020

Sana Veijo esiintyy osana yritysten nimiä ja/tai yritysten omistajilla. Yritysten viralliset kotipaikat on esitetty sinisillä merkeillä oheisilla kartoilla. Jos kartalla on erikokoisia merkkejä, suurempi merkki tarkoittaa suurempaa yhtiömäärää.

Vuosiluku tai ‑luvut ovat yritysten perustamisvuosia. Aineistossa on yritysnimiä ja vaihtelevasti myös omistajien nimiä.

Paikannimi Veijo

Veijo (paikannimi)Katuosoitteissa

Veijo on Suomessa paitsi sukunimi myös paikannimi. Maassamme on yhteensä 3 sen nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyyppi on kylä, kaupunginosa tai kulmakunta sekä talo.

Paikannimillä ja henkilönnimillä on monesti jokin yhteys. Onko sukunimellä Veijo jotain tekemistä näiden paikkojen kanssa ei näy tästä. Se tulee tarkistaa muualta.

Sana Veijo esiintyy katuosoitteissa seuraavasti: Veijo, Veijonkuja, Veijontie, Veijovägen. Osoitteet on merkitty oheiseen karttaan punaisella.

Etunimi Veijo

Veijo on myös miehen etunimi. Vuonna 2023 Veijo oli yhtenä etunimenä 6 281 miehellä, mikä tarkoittaa, että noin joka 450:s mies oli etunimeltään Veijo. Juuri etunimenä Veijo onkin yleisempi, sillä samaan aikaan se oli vain 47 suomalaisen sukunimi. Luvut koskevat Suomen kansalaisia.

Nimi on tavallisimmin käytössä miesten ensimmäisenä etunimenä (5 209 henkeä). Jälkimmäisenä etunimenä se on harvinaisempi (1 072).

Tiesitkö, että...

Venäjäksi Веййо tarkoittaa nimeä Veijo. Jotkut nimet voidaan kirjoittaa venäjäksi useammallakin eri tavalla.

Ennen vanhaan, kun oikeinkirjoitus horjui, käytettiin sukunimistä mitä erilaisimpia kirjoitusmuotoja. Weijå on esimerkki ”vanhanaikaisesta” kirjoitusasusta. Veijo olisi voitu kirjoittaa vaikkapa näin. Todelliset vanhat kirjoitusasut selviävät kirkonkirjoista; tämä esimerkki on tietokoneella keksitty.

Alkusointuiset nimet ovat sellaisia, jotka alkavat mahdollisimman samalla tavoin. Alkusointuinen nimi on vaikkapa Veini Veijo.

Samankaltaisia nimiä kuin Veijo

Linkkejä lisätietoihin

Haluatko lisätietoa suvun tapahtumista ja sukulaisten elämästä?

Släktnamnet / Surname Veijo, Finland.

©Tuomas Salste